PlayStation

De PlayStation werd in 1995 door Sony Computer Entertainment op de Europese markt gebracht en ontstond door een mislukte samenwerking met Nintendo. Sony en Nintendo zouden voor Super Nintendo Entertainment System een cd-add-on maken. Dit was al in een vergevorderd stadium, totdat Nintendo niet meer wilde samenwerken omdat Sony alle rechten voor de games die op cd uitbracht in handen zou hebben. Nintendo wendde zich tot Philips wat uiteindelijk resulteerde in de cd-i terwijl Sony bekendmaakte de cd add-on te zullen uitbrengen.

De PlayStation heeft het 32/64-bitstijdperk gedomineerd. Dat had onder andere te maken met een lagere prijs voor cd’s en de mogelijkheid om na een ombouw er illegale kopieën op te spelen. De PlayStation bezat een marktaandeel van 70,3%. De Nintendo 64 had een marktaandeel van 22,7% en de Saturn moest het doen met 6,8%.

De opvolger kwam in het jaar 2000, een kleinere goedkopere versie genaamd: PSone. Deze had exact dezelfde specificaties maar was de helft kleiner dan het oude ontwerp. Op 24 maart 2006 stopte Sony met de productie van de PlayStation.

 

PlayStation

PlayStation (1995)

Mede door de reclamecampagnes van Sony werd deze console populair. Een overzicht van de reclamecampagnes voor de PlayStation:

1995Do not underestimate the power of PlayStation
Voor Sony was het doel van deze reclamecampagne zich te onderscheiden van de rest van de game-business. De campagne was gericht op jonge mannelijke tieners, en vergeleek het ‘gevaar’ van PlayStation met het normale dagelijkse leven.

1998Double Life
In het najaar van 1998 was de PlayStation drie jaar op de markt, en wilde zich richten op een breder publiek. Gamen werd in deze campagne neergezet als een nobele, bijna heldhaftige activiteit. Mensen vertelden in de camera op wat voor aparte en originele manier zij via PlayStation als het ware bevrijd werden van hun dagelijkse leven.

1999Mental Wealth
In 1999 werd PlayStation bekend onder een breder publiek. PlayStation wilde echter niet de gamers van het eerste uur uit het oog verliezen, en liet dat zien met de Mental Wealth campagne.

 

PSone

PSone (2000)

Deze console heb ik ook sinds release en die ziet er nog zo goed als nieuw uit! De PSone heb ik niet en hoef ik ook niet direct. Veel liever de robuuste harde en coole PSX (zoals ie toen genoemd werd). Ook heb ik er een redelijk grote gamelibrary van.
Deze console is makkelijk te vinden en valt heel goed mee van prijs.