Atari Logo

De Atari Lynx is de eerste draagbare kleurenspelcomputer, die in 1989 door Atari op de markt werd gebracht. De Lynx bood vele mogelijkheden, waaronder een multispeleroptie, waarbij met een Comlynxkabel meerdere Lynxen met elkaar verbonden werden. Ook had de Lynx een 3D-, grafische chip en een backlit-kleurenscherm. De Lynx had een aantal fraaie spellen beschikbaar, waarvan er vele op spellen uit de arcadehal waren geïnspireerd. De Lynx was onsuccesvol doordat het voor Atari niet mogelijk was veel ontwikkelaars voor het maken van spellen binnen te halen.

Ook werd in 1989 de Game Boy bekendgemaakt. Vergelijkingen tussen de Lynx en de Game Boy waren snel gemaakt. De Lynx had veel krachtigere hardware en een backlit-kleurenscherm, maar de Game Boy was lichter, kleiner en verbruikte minder batterijen. De prijs van de Lynx was bovendien gesteld op 199 dollar, tegen 109 dollar voor de Game Boy van Nintendo. Aan het eind van het jaar lanceerde Atari de Lynx in een beperkte oplage, maar niet genoeg om geen tekorten te laten ontstaan. De Game Boy was goed verkrijgbaar en werd winnaar voor de vakantie weer aanbrak. De Lynx zou weer een jaar moeten wachten om weer tegen de Game Boy te concurreren.

Hoewel de Lynx nooit commercieel succesvol werd, had hij een paar fantastische spellen. Er waren arcadehalspellen zoals Joust, Rampart en Klax. Er waren ook titels van hoge kwaliteit, zoals Chip’s Challenge, Warbirds en Gates of Zendocon, die lieten zien dat de Lynx een zeer krachtige spelcomputer was. Atari kon niet genoeg softwarebedrijven warm krijgen om software te blijven schrijven voor de Lynx, en in 1993 werd de aandacht verlegd naar de promotie en verkoop van de nieuwe console, de Atari Jaguar.

Ook heden ten dage bestaat er nog een actieve Lynxgemeenschap. Liefhebbers en verzamelaars spelen en praten nog steeds over het systeem. Er zijn ook nog wat ontwikkelaars, zoals Songbird, die nog steeds spellen voor de Lynx ontwikkelen. De meeste Lynxartikelen kunnen nog steeds worden gevonden en voor een redelijke prijs aangeschaft.

 

Deze “console” heb ik nog niet in mijn bezit. Dit omdat ik eerst mijn consoles wil uitbreiden alvorens ik aan handhelds begin.

Deze handheld kan je voor een prikje kopen en is goed vindbaar.

 

De handheld heb ik nu wel in mijn bezit. Inclusief mooie draagtas en enkele games.
Op zich wel heel blij met deze aankoop ookal blijf ik nog steeds meer consolegericht.

 

Atari Lynx

Atari Lynx (1989)