PlayStationDe PlayStation Vita is een draagbare spelcomputer van Sony Interactive Entertainment. Nadat er al meerdere malen geruchten waren over een opvolger van de PlayStation Portable werd de PlayStation Vita bij de E3 van 2011 bevestigd en getoond. Het apparaat is op 17 december 2011 in Japan geïntroduceerd, en op 22 februari 2012 is hij in Europa en Noord-Amerika uitgebracht. De PS Vita had origineel een oled-aanraakscherm en een gevoelige touchpad op de achterkant waarmee eveneens games bestuurd kunnen worden.

De PlayStation Vita heeft twee analoge sticks, een bewegingssensor, achter-touchpad, voor en achtercamera, een aanraakgevoelig scherm van 5 inch en Bluetooth. De PlayStation Vita draait op een ARM Cortex-A9 met 4 cores-processor met als grafische kaart een SGX543MP4+. De bekende XrossMediaBar is vervangen door een voor touchscreen ontwikkelde LiveArea.

De Playstation Vita is niet compatibel met standaard geheugenkaarten, in plaats daarvan maakt deze gebruik van eigen PS Vita geheugenkaarten, welke te verkrijgen zijn in 4, 8, 16, 32 en (in sommige regio’s) 64GB. Het systeem beschikt over 512MB RAM en over 1GB flashgeheugen (alleen het PCH-2000 model) voor de instellingen en andere systeemsoftwaregebonden functies.

Voor het afspelen van spellen in PS Vita-formaat worden PS Vita-kaarten gebruikt. Deze hebben een opslagruimte van 4GB en is uitbreidbaar tot 8 GB voor (mogelijke) toekomstige titels. Anno 2014 is er nog geen spel groter dan 4GB. Spellen zijn ook te downloaden in de PlayStation Store. Voor het downloaden van spellen is een geheugenkaart nodig. Sony heeft voor de PS Vita zijn eigen lijn geheugenkaarten uitgebracht. De capaciteit van deze kaarten varieert van 4 GB tot 64 GB. In Europa is het grootste uitgegeven model momenteel 32 GB.

 

PlayStation Vita

PlayStation Vita (2012)

Deze handheld heb ik sinds release in huis. Prachtig toestel dat niet benut wordt zoals het moet. Mede dankzij Sony die de Vita snel opgegeven hebben. Deze vind je overal (van ontevreden gamers) en als je wat zoekt hoef je er niet eens veel geld aan te spenderen.