Nintendo

De Nintendo GameCube is in Nederland en België op 3 mei 2002 op de markt gebracht. Het was de opvolger van de Nintendo 64 en bood betere graphics. In tegenstelling tot eerdere Nintendo-consoles werkte de GameCube niet meer met spelcartridges, maar met mini-DVD schijfjes in een eigen formaat. Hierdoor kon een spel aanzienlijk groter qua inhoud zijn, maar moest soms wel gewacht worden op het laden van het spel. Via deze dvd-schijfjes ging Nintendo de concurrentiestrijd aan met de PlayStation 2 van Sony en de Xbox van Microsoft.

Toen Nintendo in 2002 de GameCube op de markt bracht, moesten ze een zware strijd aangaan met Sony en Microsoft die eerder hun consoles op de markt gebracht hadden, respectievelijk de PlayStation 2 (in 2000) en de Xbox (in 2001). De GameCube was in het nadeel omdat zijn concurrenten in staat waren om dvd’s af te spelen. De GameCube viel vooral op vanwege zijn unieke kubusvorm, kleur en omdat de spellen op klein formaat (omtrek) dvd-schijfjes stonden, met een doorsnede van 8 centimeter.

Qua populariteit en verkoopcijfers viel de console echter wat tegen en dus sloeg Nintendo een andere weg in met de op 8 december 2006 geïntroduceerde opvolger, de Wii. Op de Wii kunnen ook spellen van de GameCube worden afgespeeld. Hiervoor is dan nog wel een GameCube-controller en GameCube-geheugenkaart nodig. Aansluitingen op de Wii voor GameCube-controllers en geheugenkaarten zitten bovenop achter twee klepjes. GameCube spellen worden op de Wii gestart via het diskmenu. Niet elke Wii kan een GameCube-spel afspelen, alleen de Wii-modellen die beginnen met het model RVL.

Nintendo bood in eerste instantie een digitale videopoort aan op de eerste GameCube modellen. Deze poort werd gebruikt voor het aansluiten van de component kabel. Volgens Nintendo bleek na onderzoek dat slechts 1 procent hiervan gebruik maakte, daarom werd deze optie op latere modellen, gefabriceerd na mei 2004 (modelnummer DOL-101 en later), verwijderd.

 

GameCube (2001)

GameCube (2001)

Deze console heb ik ook in mijn bezit. De console zelf kost niet veel geld maar vele games gaan voor veel te hoge prijzen.

Zo koop je Zelda: Twilight Princess gemiddeld aan 60,- € voor de GameCubeversie. Dit terwijl je Zelda: Twilight Princess HD nieuw aan 45,- € koopt voor de Wii U…