Xbox

De Xbox One is een spelcomputer uit de achtste generatie die uitgebracht is door Microsoft op 22 november 2013. De console werd aangekondigd op 21 mei 2013 in Microsofts campus in Redmond. De console is de opvolger van de Xbox 360 en concurreert met de Wii U en de PlayStation 4.

De Xbox One werkt met drie besturingssystemen. Het eerste systeem is het standaardbesturingssysteem van de Xbox. Het tweede is gebaseerd op Windows NT, waar het waarschijnlijk gaat om dezelfde kernel die aanwezig is in Windows 8.1, versie 6.3. Het derde besturingssysteem zit tussen de eerste twee in en zorgt voor een vloeiende samenwerking. Doordat de Windowskernel aanwezig is, is er een relatief grote kans dat het voor ontwikkelaars ook makkelijker wordt om games te porten tussen Xbox One, Windows 8 en Windows Phone 8.

Het ontwerp van het hoofdscherm is vrijwel hetzelfde als dat van de Xbox 360 en is gebaseerd op de Modern UI-interface van Microsoft.

Sinds 12 november 2015 is de console uitgerust met een aangepaste versie van Windows 10.

Integratie met settopboxen

Microsoft introduceert met de Xbox One ook functionaliteit voor integratie met settopboxen. Dit zal gebeuren door middel van het doorvoeren van HDMI-signalen (HDMI pass-through). De Xbox One zal hiervoor beschikken over zowel een HDMI-ingang als -uitgang. Door de Xbox One tussen de televisie en de settopbox aan te sluiten kan men de gebruikersomgeving aanroepen als overlay op het tv-scherm.

Kinect en stemherkenning

De console beschikt, dankzij Kinect 2.0, ook over stemherkenning, gezichtsherkenning en nog een aantal andere functies. Daardoor kan de Xbox One bijv. als de controller doorgegeven is, automatisch vragen of het account van de persoon die de controller heeft moet aangemeld worden of niet, navigeren met spraakcommandos enz.

Microsoft had oorspronkelijk aangegeven dat de Kinect 2.0 te allen tijde aangesloten moet zijn om gebruik te kunnen maken van de console, aangezien het een essentieel onderdeel is van de Xbox One. In mei 2014 heeft Microsoft, op aanvraag van de fans, echter bevestigd dat Kinect geen verplicht onderdeel meer is van de console en daarom ook vanaf juni 2014 verkocht wordt zonder Kinect.

In tegenstelling tot de Xbox 360, zit de functionaliteit van de Kinect 2.0 in de console zelf.

Midden 2014 bracht Microsoft Kinect 2.0 ook uit voor Windows. Deze kinect heeft ongeveer dezelfde functionaliteit als die voor de Xbox One, maar werkt alleen met Windows.

Xbox Live

Xbox Live voor Xbox One zal draaien op meer dan 300.000 servers. Dit is een aanzienlijke verhoging van de circa 15.000 servers die gebruikt worden voor de Xbox 360-gebruikers. Hierdoor kunnen muziek, films, games en spelgegevens worden opgeslagen in de cloud. Ook kunnen er beelden uit het spel opgenomen, bewerkt en gedeeld worden. Verder kunnen gebruikers van de Xbox One maximaal 1000 vrienden toevoegen aan hun vriendenlijst. Dit is maximaal 100 voor Xbox 360-gebruikers

Achterwaartse compatibiliteit

De Xbox One is wel achterwaarts compatibel met de spelers en een voorlopig beperkt aantal spellen van de Xbox 360 zowel op disc als digitaal (onthult op E3 door Microsoft).

 

Xbox One

Xbox One (2013)

Deze console heb ik ook in mijn collectie. Maar dan wel de witte versie. Groot en lomp is het! De voedingsadapter (die apart is en dus niet in de console zelf zit) is bijna zo groot als de Wii U. Ook het menu (dashboard) is een hele hutsekluts en ambetant om eruit te raken hoe het nu juist werkt en waar je games staan. Nontheless eenmaal uitgevogeld doet de console wel wat het moet doen.