PlayStation

De PlayStation 4 is een spelcomputer van Sony Interactive Entertainment die in Europa sinds 29 november 2013 verkrijgbaar is. De opvolger van de PlayStation 3 is op 20 februari 2013 aangekondigd te New York tijdens een persconferentie, die volledig in het teken stond van de nieuwe console. De PlayStation 4 maakt deel uit van de achtste generatie in de geschiedenis van de spelcomputer.

Sony doet afstand van de Cell-architectuur, in plaats daarvan heeft het bedrijf gekozen voor de x86-architectuur. Dit is een breed platform dat regelmatig wordt gebruikt in moderne pc’s. De reden voor deze keuze is dat het voor ontwikkelaars op deze manier veel makkelijker wordt om spellen te maken. Hierdoor kan een grotere groep ontwikkelaars de stap nemen om PS4-spellen te gaan ontwikkelen, zowel kleine als grote bedrijven. Deze veranderingen zijn tot stand gekomen door de lessen die Sony heeft geleerd tijdens de ontwikkeling, productie en introductie van de PS3. Andere noemenswaardige hardware zijn een snellere blu-rayspeler en 8 GB GDDR5-geheugen.

Wat betreft nieuwe applicaties en services heeft Sony de zogenaamde PlayStation App uitgebracht. Deze app, die gebruikt kan worden op de iPhone, iPad en Android-toestellen, stelt de PS4-gebruiker in staat om hun smartphone of tablet te gebruiken als tweede scherm. Hierdoor krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om de spelervaring nog uitgebreider te maken. Ook zal Gaikai zijn debuut maken op de PlayStation 4. Gaikai is een gamenetwerk dat volledig is gebaseerd op de cloudtechnologie, waardoor de gebruiker spellen en andere content kan streamen via het internet. Door middel van de share-knop op de nieuwe DualShock 4-controller wordt het bijvoorbeeld mogelijk om tijdens het spelen een vriend of vriendin mee te laten kijken met het spel. Sony is tevens van plan om meer nadruk te leggen op het sociale aspect van computerspellen.

Volgens het hoofd van de systeemarchitectuurafdeling, Mark Cerny, begon de ontwikkeling van de PlayStation 4 (PS4) al in 2008. Twee jaar daarvoor lanceerde Sony nog de PlayStation 3, die al een aantal maanden was uitgesteld wegens problemen tijdens de productie. Het uitstel zorgde ervoor dat de PS3 bijna een jaar later dan de Xbox 360 op de markt kwam, terwijl de console van Microsoft al bijna 10 miljoen keer was verkocht. Jim Ryan, directeur van PlayStation Europa, zei dat Sony wil voorkomen dat ze dezelfde fouten maken.

Op het evenement PlayStation Meeting 2013, dat plaatsvond op 20 februari 2013, werd de PlayStation 4 aangekondigd. De console zelf werd niet getoond, maar er werd wel een uitgebreide demonstratie gegeven van toekomstige spellen en een aantal technische functies. Aan het einde van de persconferentie werd bekendgemaakt dat de console in het vierde kwartaal van 2013 zou moeten uitkomen.

DualShock 4 is de hoofdcontroller van de PlayStation 4 en gebruikt net als zijn voorganger Bluetooth 2.1+EDR om te verbinden met de console. DualShock 3 zal niet compatibel zijn met PlayStation 4. DualShock 4 wordt uitgerust met een aantal nieuwe functies, zoals een touchpad aan de voorkant van de controller die ook ingedrukt kan worden als knop. De controller ondersteunt tevens bewegingsdetectie via een gyroscoop en versnellingsmeter met drie assen, en heeft een verbeterde vibratie. De niet verwijderbare lithium-ion-batterij in DualShock 4 heeft een capaciteit van 1000 mAh, tegenover de 300 mAh van de DualShock 3. De controller weegt 210 gram, heeft een afmeting van 162 x 52 x 98 mm en een rubberen vlak om de grip te verbeteren.

 

DualShock 4

DualShock 4

DualShock 4 heeft diverse outputaansluitingen. Een stereoaansluiting (3,5mm-TRS-plug) zorgt ervoor dat een headset aangesloten kan worden om met anderen te kunnen praten. Ook heeft de controller een microUSB-poort en een extensiepoort. Via microUSB kan de controller opgeladen worden, maar ook via een toegewezen laadstation of de console (zelfs als deze op stand-by staat) is het mogelijk de controller op te laden. Een monospeaker is ingebouwd in de controller.

DualShock 4 heeft de volgende knoppen: PS-knop, Share-knop, Options-knop, d-pad, actieknoppen (driehoek, cirkel, kruis, vierkant), schouderknoppen (R1/L1), triggerknoppen (R2/L2), aanklikbare analoge sticks (L3/R3) en een touchpad-knop. Er zijn een aantal verschillen ten opzichte van de DualShock 3 en voorgaande PlayStation-controllers. De start en select knoppen zijn samengevoegd in een enkele optionsknop en de shareknop zorgt ervoor dat spelers een gameplayvideo kunnen uploaden. De analoge sticks en triggerknoppen zijn opnieuw ontworpen voor een betere spelervaring.

Aan de bovenkant van de controller zit een lichtgevend element dat verschillende kleuren kan weergeven. Deze kleuren kunnen belangrijke informatie aangeven, als de gezondheidsmeter bijna leeg is bijvoorbeeld, of aangeven welk personage de speler bestuurt in het spel. Er zal ook interactie zijn met de PlayStation Camera, die de bewegingen van de DualShock 4 kan waarnemen. Deze technologie werd ook gebruikt voor de PlayStation Move-controllers, die de PS4 ook zal ondersteunen.

De PlayStation 4 is niet in staat om PlayStation 3-titels af te spelen. Dit komt door de overstap van de Cell-architectuur naar de AMD-x86-64-architectuur. Deze technologieën verschillen zoveel van elkaar dat het onmogelijk is om een PS3-game direct af te spelen op de PS4. Ook PlayStation Network-spellen voor de PS3 kunnen niet afgespeeld worden op PS4. Sony maakt het wel mogelijk om deze spellen te spelen via PlayStation Now, een cloud-gaming-platform. Het plan is om ook PlayStation- en PlayStation 2-titels beschikbaar te maken voor PlayStation Now.

 

PlayStation 4

PlayStation 4 (2013)

Deze console staat ook naast mijn tv te pronken sinds release. Deze is nog geen retro dus ga ik er ook niet veel meer woorden aan vuilmaken.