Nintendo

 

De Nintendo Entertainment System (of NES) is de eerste in een serie van door Nintendo uitgebrachte spelcomputers. Dit 8 bitsysteem is uitgebracht in Japan, Noord-Amerika, Europa en Australië.

Na de Noord-Amerikaanse videospelrecessie eind 1982 waren Amerikaanse winkeliers eerder terughoudend om nog spelcomputers aan te schaffen. In West-Europa was de spelcomputer sowieso geen echte rage en werd de markt gedomineerd door homecomputers. Toch was Nintendo in staat om de situatie op beide markten geleidelijk aan te veranderen toen het in 1985 de NES-console uitbracht met onder meer de robot R.O.B.

Gebundeld met Super Mario Bros. gingen de verkopen van de NES de hoogte in. Doordat het spel gebundeld werd met de spelcomputer, groeide Super Mario Bros. uit tot het bestverkochte spel ooit (inmiddels ingehaald door Wii Sports). Nintendo had een bijna volledige monopolie in de Noord-Amerikaanse en Japanse videospelmarkt, tot Sega de Sega Master System uitbracht in Japan. Uiteindelijk liepen de verkopen van de NES op tot meer dan 60 miljoen stuks, tot het systeem begin jaren 90 vervangen werd door de Super Nintendo Entertainment System (SNES).

Ook in Europa werd NES als spelcomputer een succes, hoewel het nooit de homecomputer versloeg. Deze laatste begonnen pas te verdwijnen toen Sega Saturn in 1995 op de Europese markt kwam. Dat was niet de enige reden: ook de release van Windows 95 en de dalende prijs van Personal Computers leidde tot de ondergang van de homecomputer.

De NES-controller was revolutionair. De controller voerde de D-pad in. De NES-controller bevatte naast een D-pad ook een SELECT-knop, een START-knop en een A- en B-knop. Nintendo bracht naast deze gewone controller ook speciale versies uit waaronder de arcade versie NES Advantage en de NES Max Joypad. Deze twee controllers bevatten naast de gewone knoppen ook turbo-buttons.

 

Nintendo Entertainment System (1985)

Nintendo Entertainment System (1985)

Deze console heb ik als sinds 1986 in mijn bezit. Het was de eerste console die ik had en werkt nog steeds!
Veel games heb ik er (nog) niet voor maar daar ben ik van plan dringend iets aan te doen.

Ookal ben ik een segakind de nes zal altijd een plaatsje in mijn hart hebben.

De console kost niet zoveel en is heel makkelijk te vinden.