Nintendo

De Nintendo 64 is de derde in een succesvolle serie van door Nintendo uitgebrachte spelcomputers. De Nintendo 64 werd in 1996 op de markt gebracht en was de opvolger van de succesvolle Super Nintendo Entertainment System.

Door de originele vorm en het nieuwe soort controller dat Nintendo op de markt bracht, werd de Nintendo 64 een bescheiden succes met meer dan 30 miljoen verkochte exemplaren, ondanks de concurrentie van Sony’s immens populaire PlayStation (uitgebracht in 1995 in Europa). De Nintendo 64 bleef op de been en bleven er succesvolle spellen op uitkomen.

Nintendo bracht hierop vele klassiekers uit als Super Mario 64, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Donkey Kong 64, Super Smash Bros. en Mario Kart 64.

Deze 64-bit spelcomputer is de laatste spelcomputer waarbij de spellen werden geleverd op spelcartridge in plaats van de nu meer gangbare cd-rom- en dvd-spellen. Dit had een aantal voordelen:

  • cartridges zijn lastiger te kopiëren
  • cartridges zijn erg betrouwbaar
  • cartridges raken niet snel beschadigd terwijl cd’s gevoelig voor krassen zijn
  • de laadtijden zijn zeer kort
  • cartridges maken het mogelijk om speciale ondersteunende chips in het spel te plaatsen

De nadelen bleken echter groter te zijn, cartridges zijn 200 keer zo duur (een cd kost 10 cent, een cartridge 20 euro) en hebben een beperkte opslagcapaciteit van 64 MB tegenover 700 MB voor een cd. Spelontwikkelaars kregen mede hierdoor al snel voorkeur voor Sony’s PlayStation, hierdoor kwamen er in verhouding minder spellen op de markt voor de N64.

 

Nintendo 64 (1996)

Nintendo 64 (1996)

 

Ook deze Nintendo heb ik in mijn bezit. En al prefereer ik de (s)nes ook hier heb ik een gigantische gamelibrary van.

Deze console is ook heel makkelijk te vinden en valt al bij al nog goed mee van prijs. De cartridges kunnen gaan van 1,- € tot 60,- € en zelfs nog meer. Het is dus beetje zoeken naar een goede deal voor sommige games.