Sega Logo

De Sega Mega Drive is een 16-bit spelcomputer die in 1988 als eerste uitgebracht werd in Japan. Ondanks tegenvallende verkoop in dat land werd de Mega Drive al snel populair bij fanatieke gamers. In 1989 volgde een release in de Verenigde Staten waarbij de naam vanwege patentrechten werd vervangen door Sega Genesis. In 1990 kwam de Mega Drive uiteindelijk naar Europa.

De Europese versie van de console werd gelanceerd op 30 november 1990. Na het succes van de Master System werd de Mega Drive de populairste console in Europa. Omdat de Mega Drive inmiddels al twee jaar bestond na de eerste introductie in Japan, was er een groter aantal spellen beschikbaar in vergelijking met andere regio’s. Enkele arcade hits zoals Altered Beast, Golden Axe en Ghouls ‘n Ghosts waren tijdens de lancering verkrijgbaar in de winkels, zodat er een goed beeld van de mogelijkheden van de Mega Drive ontstond.

Sega was begin jaren 1990 op zoek naar een nieuwe mascotte die moest concurreren met Nintendo’s Mario. Een aantal van de inzendingen zagen later het levenslicht in hun eigen serie, zoals Mighty the Armadillo en Ristar. Uiteindelijk werd gekozen voor een blauwe egel die Sonic werd genoemd. Het blauwe pigment van Sonic werd gekozen vanwege de overeenkomst met het blauw in het Sega logo. Een groep van vijftien mensen begon met werken aan het eerste Sonic the Hedgehog spel, en vormde later Sonic Team.

Een van de meest succesvolle strategieën was om het spel Sonic the Hedgehog te bundelen met de Mega Drive. Dit bleek later een sterk idee te zijn om marktaandeel te behalen tegen Nintendo.

 

Sega Mega Drive (1988)

Sega Mega Drive (1988)

In 1993 ging Sega een kleine en lichte versie van de spelcomputer produceren. Dit werd de Mega Drive II (Genesis II in Noord Amerika) genoemd. Deze versie mist de hoofdtelefoon aansluiting, heeft een verschillende A/V-Out stekker aan de achterzijde met stereogeluid, en de RF stekker is verdwenen aan de achterkant. Daarnaast is het moederbord kleiner, goedkoper en de spelconsole heeft een lager stroomverbruik

Sega bleef de Mega Drive wereldwijd verkopen tot 1997, die dat jaar in de Verenigde Staten nog ongekend populair was. Sega of Japan baas Hayao Nakayama wilde de focus verschuiven richting de Sega Saturn die in zijn ogen de toekomst had. Sega stopte in 1997 met de productie van de Mega Drive.

 

Sega Megadrive II

Sega Mega Drive II (1993)

 

Deze console heb ik ook in mijn bezit (De Mega Drive II) en zou ook nog graag de mark I hebben. Maar zal deze maar kopen wanneer ik consoles heb die ik nu nog niet heb. Deze zijn pretty darn easy te vinden en zijn zeer schappelijk van prijs.

Mijn gamelibrary van deze is erm… om nogal te zeggen. Extreem groot.