PlayStation 2

De PlayStation 2 is een spelcomputer van Sony Computer Entertainment, die op 4 maart 2000 werd uitgebracht in Japan, in de Verenigde Staten op 26 oktober 2000 en in Europa op 24 november 2000, als opvolger van de PlayStation.

De komst van de PlayStation 2 zette games in een veel breder perspectief. De PS 2 heeft onder andere betere graphics, een snellere engine en de mogelijkheid om Video dvd’s, dvd-roms, Double-layered dvd’s, cd-roms (PlayStation en PS One games) en Audio cd’s af te spelen. De discs waarop PlayStation 2 games worden uitgebracht wijken echter af van de standaard. De PlayStation 2 kan alleen dit soort discs lezen, zodat men geen gebruik kan maken van illegale kopieën of zelfgemaakte software.

De PS2 is ook compatibel met de oude PlayStation / PS One Memory Cards (in combinatie met een PlayStation / PS One game) en de PlayStation / PS One controllers. Door middel van een PlayStation 2 ethernet modem (beter bekend als Network Adaptor) is het mogelijk om bepaalde games online te spelen tegen vele andere PlayStation 2 gebruikers. Het PS2 ethernet modem werd naderhand uitgebracht, en kan in de ‘expansion bay’ achter in de PlayStation 2 bevestigd worden. In de toekomst zal er ook een harde schijf voor de PlayStation 2 worden uitgebracht, die in combinatie met het ethernet modem kan worden gebruikt, om bijvoorbeeld extra software te downloaden, maar al gauw kwamen de experts erachter een manier om normale harde schijven in je PS2 te plaatsen en laten werken. Dit met het HDLoader disc. Door middel van iLink kan met maximaal 5 andere PlayStations (met TV’s) een LAN worden aangelegd, waardoor games met meerdere mensen tegelijk gespeeld kunnen worden. Een andere technologie, USB, maakt het gebruik van extra randapparatuur (Dansmat, EyeToy) mogelijk. Zo heeft de PS2 ook een Digital Out (voor Surround geluid) en een IEEE 1394 poort, die in latere modellen van de PS2 (vanaf model SCPH-50000) werd vervangen door een infrarood ontvanger. De PlayStation 2 is door dit alles niet alleen een gamesconsole, maar ook een entertainment machine.

De PlayStation 2 is te koop in drie uitvoeringen: De originele zwarte uitvoering, een ‘satijn’ silveren uitvoering en de aqua uitvoering (beperkte oplage). Zo zijn er nog meer uitvoeringen, zoals een lichtgele en een donkerblauw/doorzichtige PlayStation 2, maar deze zijn zeldzaam. De zilveren en aqua versies werden later uitgebracht, en waren vanaf het begin al uitgerust met een infrarood ontvanger. De zilveren uitvoering werd vooral ontwikkeld om de PS2 te laten passen bij het interieur of andere zilverkleurige apparatuur. De aqua versie van de PlayStation 2 heeft een stillere ventilator vergeleken met de andere uitvoeringen, en heeft de mogelijkheid om dvd-R/RW’s af te spelen. Voor de speciale uitvoeringen van de PS2 is ook randapparatuur beschikbaar in bijbehorende kleur.

Sinds 2004 is er een slimline versie van de PlayStation 2 op de markt. Deze versie is slechts 2,5 cm dik en heeft geen cd-lade meer. Ook de voeding zit er los bij. Wel heeft de slimline PlayStation 2 een netwerkkaart aan boord. Er is nu ook een zilveren slimline PlayStation 2. Deze is exact hetzelfde als de zwarte slimline PlayStation 2 alleen is hij dan zilver.

Op 2 november 2007 maakte Sony bekend om een vernieuwde slimline PlayStation 2 (SCPH-90000) uit te gaan brengen. Het nieuwe model is nog kleiner dan de slimline PS2 en heeft een interne voeding.

Op 28 december 2012 stopte Sony na bijna 13 jaar met de productie van de PlayStation 2 in Japan.

De opvallende reclamecampagnes van PlayStation droegen bij aan de populariteit van deze spelcomputer. Een overzicht van de reclamecampagnes voor de PlayStation 2:

2000

The Third Place

Volgens de Third Place is er ver weg van huis en kantoor een andere plaats waar je echt helemaal jezelf kunt zijn, vrij bent om je fantasieën uit te leven en nieuwe ervaringen op te doen. Iedereen heeft zijn eigen Third Place. Voor de één een puzzel, voor de ander een nog onontdekt oord of gewoon een uitdaging. Dit soort superpersoonlijke visioenen kunnen worden ontdekt op de manier waarop we onze tijd het liefst besteden. Deze filosofie was in 2000 de rode draad van de Third Place-campagne.

2002

Emotions

Met deze campagne probeert PlayStation met je gevoelens te communiceren en is gebaseerd op de emoties die je tijdens het spelen van games ervaart. In de kunstzinnige reclamespots wordt de ‘clash of emotions’ in beeld gebracht.

2003

Fun, anyone?

Deze campagne is gebaseerd op het plezier dat je kunt beleven buiten het spelen van games, en de overeenkomsten tussen dit soort plezier en het plezier dat je terugvindt in een game. Zo staat de reclamespot ‘Mountain’, met een klimmende massa mensen, symbool voor het hoogste level halen, maar ook voor het falen en de ambitie om weer opnieuw te beginnen.

 

PlayStation 2

PlayStation 2 (2000)

Deze console heb ik ook sinds release in mijn bezit. Mijn gamelibrary is wel serieus geslonken. Ik ben namelijk vele games kwijt. Uiteindelijk zal ik deze wel weer uitbreiden. Deze console vind je ook rap en voor weinig geld.