Xbox

Xbox 360 is een spelcomputer geproduceerd door Microsoft en ontwikkeld door een samenwerkingsverband van IBM, ATI, Samsung en SiS. Haar Xbox Live-dienst laat spelers toe om online tegen elkaar te spelen en om arcadespellen, trailers, tv-shows, muziekvideo’s en gehuurde films te downloaden. De Xbox 360 is de opvolger van de Xbox en concurreert met Sony’s PlayStation 3 en Nintendo’s Wii, beide spelcomputers van de zevende generatie. Het is de eerste console die tegelijkertijd in de drie hoofdregio’s van de wereld (Verenigde Staten, Europa en Japan) werd gelanceerd en die vanaf het begin draadloze controllers ondersteunt.

Xbox 360 werd officieel onthuld op MTV op 12 mei 2005, met een gedetailleerde introductie en game-informatie op E3. Het apparaat raakte tijdens de introductie op slag uitverkocht (behalve in Japan) en er waren in december 2011 wereldwijd reeds 57 miljoen exemplaren verkocht.

De naam 360 slaat op het aantal graden in een cirkel, wat de oneindigheid van de Xbox moet voorstellen. De aan-en-uitknop is met opzet groot gemaakt, omdat deze ook een cirkel is. Het design is kleiner gemaakt dan bij de eerste Xbox. Hierdoor is wel de voeding buiten de console gebracht. De standaardconsole heeft een witte kleur met groene tinten. De voorkantjes kunnen worden verwisseld, met het idee om iedereen een unieke Xbox 360 te laten hebben.

De lanceringscampagne voor de Xbox 360 begon op 14 maart 2005, met als opening een alternate reality game genaamd OurColony. In maart en april werden er uitdagingen aangeboden aan de community, die beloond werden met kleine afbeeldingen van de console en screenshots van games. Het slot van OurColony volgde op 12 mei 2005 met een video die door J. Allard van Microsoft werd gepresenteerd waarin de Xbox 360 console te zien was. De officiële onthulling van de Xbox 360 vond op dezelfde dag plaats op MTV in een programma genaamd MTV Presents: The Next Generation Xbox Revealed. In oktober 2005 werd een vergelijkbare alternate reality game gemaakt, Hex168, om het systeem te promoten voor de lancering.

De Xbox 360 werd uitgegeven op 22 november 2005 in de Verenigde Staten en Canada; 2 december 2005 in Europa en in Japan op 10 december 2005. De console werd later uitgegeven in Mexico, Colombia, Zuid-Korea, Hongkong, Singapore, Taiwan, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Chili, India, Brazilië, Polen en Tsjechië. Microsoft kondigde officieel aan om het systeem later aan te bieden in Hongarije, Slowakije en de Filipijnen. In het eerste jaar dat het zich op de markt gevestigd heeft werd het systeem in 36 landen gelijktijdig uitgegeven, wat nog nooit met een andere console was gebeurd. Door zijn vroege lancering heeft de Xbox 360 een jaar voorsprong op zijn concurrenten, Sony’s PlayStation 3 en Nintendo’s Wii.

Xbox Live is een online dienst voor Xbox 360. Het dient als basis voor verschillende extraatjes, zoals downloadbare toevoegingen aan spellen, online spelen met andere mensen, en praten met vrienden door middel van een headset of Kinect. Met Xbox Live kun je de Kinect-scores van Kinect-games opslaan en bekijken.

Er zijn twee soorten Xbox Live: Silver (gratis) en Gold (betalend). Met Silver kan men scoreboards bekijken en extra’s downloaden. Met Gold kan men ook online spelen. Dergelijke toepassingen zorgen voor enorme datastromen. Een breedband-aansluiting is dan ook vrijwel noodzakelijk voor Xbox Live.

 

Xbox 360

Xbox 360 (2005)

Deze console heb ik nog niet in mijn bezit enkel en alleen omdat voor mij persoonlijk de prijs nog te hoog ligt. De games van 360 die ik wil spelen kan ik namelijk zo goed als allemaal spelen op de Xbox One.

Deze console kan je vinden voor 60 a 100 €. Het kan misschien goedkoper, maar ik heb er nog niet echt naar gezocht.

Update:

Deze console heb ik nu ook in mijn bezit. Ben deze met een 20 tal games tegengekomen voor zo’n kleine 50€.
Echt op gegamed heb ik wel nog niet. Ik zou eens naar exclusives moeten zoeken. Want als het op PlayStation bestaat speel ik liever op de PlayStation.