Nintendo

De Nintendo DS is een draagbare spelcomputer van het Japanse bedrijf Nintendo. Het is de opvolger van de Game Boy Advance en Game Boy Advance SP. Hoewel de Nintendo DS eerder uitkwam dan de Game Boy Micro, kan zij vanwege de gebruikte technologie toch gezien worden als een nieuwere generatie spelcomputer.

De Nintendo DS werd eerst aangekondigd als een aparte productgroep, naast Nintendo’s console GameCube en zijn andere (draagbare) spelcomputers, de Game Boy Advance en Game Boy Advance SP. Dit concept brengt Nintendo onder de noemer “three pillars”. Elk van de hierboven genoemde apparaten behoort onder een eigen pilaar. In februari 2006 werd een vernieuwde versie van de DS uitgebracht, de Nintendo DS Lite. Deze heeft een ander design dan de originele DS. In 2008 kwam er nog een nieuwe DS op de markt de Nintendo DSi deze heeft 2 camera’s, een slot tegen piraterij en geen GBA-slot meer. In maart 2010 bracht Nintendo de DSi XL uit, met grotere schermen (25 mm groter dan DSi-schermen) als voornaamste verbetering. In maart 2011 werd de Nintendo 3DS gelanceerd. Belangrijkste noviteit is dat er spellen op kunnen worden gespeeld in 3D.

 

Nintendo DS (2004)

Nintendo DS (2004)

“DS” staat formeel voor dual screen (vertaling: twee schermen), omdat het apparaat twee schermen heeft. De twee schermen zijn een erfenis van de oudere Game & Watch-serie.

De naam DS staat ook voor Developers System, aldus Nintendo’s marketinggoeroe Reggie Fils-Aime van Nintendo of America. Deze benaming is gekozen omdat het de diverse ontwerpers aan het denken zou zetten over de mogelijkheden en de uitvoering van games voor het systeem.

De codenaam van de Nintendo DS was “Project Nitro”. Dit kun je zien op het model nummer van het systeem (NTR-001) en de games (NTR-XXXX).

 

Nintendo DS Lite (2006)

Nintendo DS Lite (2006)

De Nintendo DS heeft 2 schermen. Het onderste scherm biedt touchscreenmogelijkheden. Verder heeft de DS stereo-geluid, een ingebouwde microfoon, twee schouderknoppen (L en R), vier speelknoppen (X, Y, A en B); een vier-richtings-D-Pad, Start- en Select-knoppen en een Power-knop.

De grafische mogelijkheden van de DS zijn voldoende om de Nintendo 64 voorbij te streven. Dankzij een speciale techniek is het zelfs mogelijk Surround Sound na te bootsen. Het design van de Nintendo DS zorgt hierbij dat de simulatie overtuigt.

De Nintendo DS beschikt ook over de mogelijkheid om zich via wifi met andere Nintendo DS-systemen te verbinden. Het systeem wordt vaak gezien als een multiplayer-apparaat, wat ook logisch is door deze speciale functie van de DS. Men kan namelijk tot 10 meter draadloos met andere DS’en verbinden en via Download-Play kun je anderen in de meeste multiplayer-spellen gegevens van het spel laten downloaden op hun DS, zodat je met max. 16 spelers op één gamecassette kan spelen. Nintendo Wi-Fi Connection gaat nog een stap verder en laat de speler toe om met de gehele wereld te spelen. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om met iemand aan de andere kant van de wereld te gamen of high-scores van over de hele wereld te hebben.

 

Nintendo DSi XL

Nintendo DSi XL (2010)

Met de Nintendo DS kan men tevens chatten met andere DS-gebruikers, via PictoChat. De DS creëert via een draadloze verbinding een chatroom waarin DS bezitters kunnen praten met elkaar door middel van het toetsenbord op het scherm en een tekst in te tikken of met de stylus tekeningen maken, om deze daarna te verzenden.

Ook een bijzondere eigenschap van de Nintendo DS is het feit dat het twee verschillende cartridge-ingangen heeft. Eén hiervan is voor de spellen die speciaal voor de DS gemaakt zijn (Game Cards) en de andere is voor oudere spellen die voor de Game Boy Advance of Game Boy Advance SP gemaakt zijn. Omdat de oudere spellen maar 1 beeldscherm gebruiken kan de speler zelf bepalen welk scherm hij hiervoor gebruikt. Het spelen van spellen die voor oudere versies van de Game Boy gemaakt zijn (voor de Game Boy, Game Boy Pocket en Game Boy Color) is op de DS niet meer mogelijk.

 

Nintendo 3DS

Nintendo 3DS (2011)

Het touchscreen biedt veel verschillende mogelijkheden voor het spelen en kan samen met de microfoon en draadloos spelen, een grote verscheidenheid in originele spellen bieden.

De Nintendo DS heeft vele opvolgers gehad.
Namelijk:

  • Nintendo DS Lite
  • Nintendo DSi
    • Nintendo DSi XL
  • Nintendo 3DS
    • Nintendo 3DS XL
  • Nintendo 2DS
  • New Nintendo 3DS
    • New Nintendo 3DS XL

 

Nintendo 2DS (2013)

Nintendo 2DS (2013)

Hiervan heb ik de Nintendo 3DS XL (Aleja om correct te zijn. Mijn vriendin heeft hiervan de 3DS XL). Verder boeit deze handhelds mij niets. Elk jaar een nieuwe versie? Ja hallo!