Nintendo

De Wii U is de zesde spelcomputer van het Japanse bedrijf Nintendo. De console is de opvolger van de Nintendo Wii en is in 2012 uitgebracht.

De voorloper van de Wii U, de Nintendo Wii, kwam op 8 december 2006 op de markt. Tot april 2011 was deze console met 86 miljoen verkochte exemplaren een succes. De laatste jaren nam de verkoop van deze console echter sterk af, waardoor ook de omzet van Nintendo daalde. Om die reden werd op 15 mei 2011 de prijs van de Wii verlaagd.

Op 25 april 2011 maakte Nintendo officieel bekend bezig te zijn met een opvolger van de Wii. Op 7 juni 2011, tijdens E3 in Los Angeles, werd de Wii U voor het eerst getoond. Bij deze presentatie was de console al speelbaar en werd tevens de definitieve naam van de console bekendgemaakt. Deze spelcomputer stond namelijk eerder bekend onder de codenaam Project Café.

De Wii U had een erg matige start. Nintendo verwachtte in een jaar 5,5 miljoen consoles te verkopen, maar zelfs na een bijstelling tot 4 miljoen consoles haalde Nintendo die verwachten bij lange na niet. Zelfs de toptitels als Donkey Kong Country: Tropical Freeze en Super Mario 3D World verkochten matig. Nintendo maakte begin 2014 bekend een verlies te hebben geleden van 456 miljoen dollar, omgerekend zo’n 335 miljoen euro.

Toen Mario Kart 8 op 30 mei 2014 uitkwam, keerde het tij van de Wii U echter. De verkopen van de Wii U stegen door dit achtste deel uit de populaire Mario Kart-serie, die ook de Nintendo 3DS in verkopen hielp, met 666% in het Verenigd Koninkrijk. Op enkele sites kon de game voor de release niet meer worden gepre-orderd, omdat deze daar al uitverkocht was. Toen Super Mario Maker uitkwam op 11 september 2015 verkocht de Wii U nog 110% meer dan in Augustus.

 

Wii U Gamepad

Wii U Gamepad

De GamePad van de Wii U is een opvallend aspect, net als de controller van zijn voorganger. De GamePad bevat een aanraakscherm, accelerometer, gyroscoop, camera, microfoon en twee luidsprekers. De GamePad bevat de volgende knoppen: 2 analoge sticks, 1 +-Control Pad, de A, B, X, Y knoppen, “+” knop,”-” knop, een Home-knop, een TV-Remote-knop en twee NFC-sensoren. Wanneer er twee of meer spelers op de Wii U spelen, moeten zij gebruikmaken van de Wii U Pro controller of Wii-afstandsbediening met Wii MotionPlus, of een Wii Remote Plus afstandsbediening met eventueel een Nunchuk of Wii Classic Controller (Pro).

Nintendo Wii U

Nintendo Wii U (2012)

Deze console staat hier ook naast de TV. En is bijna nooit in gebruik. Uiteindelijk zal ik er wel nog wat games voor kopen, maar deze console is nog geen retro.