Sega Logo

De Sega Saturn is een 32 bits-spelcomputer van Sega die op 22 november 1994 uitkwam in Japan en in de zomer van 1995 in Noord-Amerika en Europa. De Saturn was de opvolger van de succesvolle Sega Mega Drive. De Saturn heeft een tweevoudige processor-architectuur met in totaal acht processors. De spellen zijn uitgebracht in cd-rom formaat, waarvan een deel bestaat uit arcadespellen.

De ontwikkeling van de Saturn begon in 1992 rond een nieuwe processor van Hitachi, de SH-2. Later werden hier twee videoprocessors aan toegevoegd om beter te kunnen concurreren met de aankomende PlayStation van Sony. De Saturn was in eerste instantie een succes in Japan maar de verkoop in de Noord-Amerika en Europa liep traag mede door de hoge prijs en een gebrek aan spellen. Dit laatste kwam door de 6 maanden vervroegde uitgavedatum. Ook het ontbreken van een bruikbare SDK en de ingewikkelde architectuur van de Saturn zorgde ervoor dat weinig spelontwikkelaars begonnen aan het ontwikkelen voor een slecht verkopende console.

Sega begon zich al vanaf 1996 te concentreren op een nieuwe spelcomputer, namelijk de Dreamcast, wat in 1997 leidde tot een reeks annuleringen van eerder aangekondigde spellen van andere uitgevers en het einde van de Saturn inluidde.

Er was voor de Saturn een Sonic the Hedgehog spel gepland, in de ontwikkelingsstage bekend als Sonic X-treme, maar deze is nooit officieel uitgebracht.

Hoewel er voor de Saturn enkele hooggeprezen spellen uitkwamen, waaronder Nights into Dreams, de Panzer Dragoon serie, en de Virtua Fighter serie, was de ontvangst toch gemengd gezien het complexe ontwerp van de hardware en de beperkte ondersteuning door derde partijen.

Het management van Sega werd bekritiseerd voor het vervroegd uitbrengen van de spelcomputer. Het aantal beschikbare spellen tijdens de lancering was hierdoor minimaal, en de mogelijkheden van de Saturn konden niet goed worden getoond.

 

Sega Saturn

Sega Saturn (1994)

 

Deze console heb ik jammer genoeg nog niet in mijn bezit. Deze is wel heel makkelijk te vinden, maar toch is de prijs wat aan de hoge kant. Deze console gaat zo voor rond de 100,- €. Het is raar in deze tijd. Geflopte consoles gaan vaak voor meer als succesvolle consoles. Je zou nog kunnen denken dat dit ligt aan de beschikbaarheid, maar er zijn genoeg Saturn consoles beschikbaar.

Update:

Eindelijk heb ik de Sega Saturn in mijn bezit! Ik heb hem kunnen kopen voor 100€ en al is het wat veel ik kon zomaar niet deze in mijn collectie missen. Ik heb er wel nog niet veel games voor maar als Sega fanaat zal dat niet lang duren.