Nintendo

 

De Game & Watch-serie was een lijn die bestond uit 59 handzame, draagbare elektronische lcd-spellen oorspronkelijk ontworpen door Gunpei Yokoi en gefabriceerd door Nintendo van 1980 tot 1991. Zij bevatten elk slechts één enkel spel dat op het lcd-scherm kon worden gespeeld naast een klok en alarmwekker. Enkele van de beschikbare titels in de Game & Watch-serie waren onder andere Mickey Mouse, Balloon Fight en meerdere Nintendo successen waaronder Donkey Kong, The Legend Of Zelda en Mario Brothers. Het aangekondigde spel Tetris Jr. is echter nooit uitgebracht.

De spelconsoles uit de Game & Watch serie waren kleine draagbare apparaten met een vrij simplistische knoppenlay-out. De meeste apparaten beschikten over één grote besturingsknop bestaande uit omhoog, omlaag, links en rechts aan de linkerzijde en gewoonlijk één, en in sommige gevallen twee, knoppen aan de rechterzijde. In de rechterbovenhoek van het apparaat bevonden zich drie knoppen voor het alarm, de tijd en het spel. Sommige modellen hadden de beschikking over een extra, vierde, knop voor ‘Spel 2’. Meestal om hetzelfde spel te spelen met een hogere moeilijkheidsgraad. Er werden verschillende modellen vervaardigd waarbij sommige apparaten uit twee scharnierende schermen bestonden.

Nintendo’s Game & Watch-serie werd uiteindelijk opgevolgd door draagbare spelsystemen zoals de Nintendo Game Boy. Het grote nadeel van de Game & Watch-serie was dat elk apparaat slechts één spel kon spelen doordat het lcd-scherm was voorbedrukt met beelden die voor het desbetreffende spel noodzakelijk waren. De Game Boy en andere draagbare opvolgers waren in staat vele verschillende spellen (middels uitwisselbare spelcartridges) te spelen, en maakten eveneens gebruik van een meer flexibel en verfijnddot matrix-scherm en boden een betere geluidskwaliteit.

De spellen uit de Game & Watch-serie werden gewilde verzamelobjecten onder andere door de opkomst van verzamelwebsites aan het eind van de 20e eeuw en begin van deze eeuw. De Game & Watch handzame spelcomputers zijn één van de meest gewilde verzamelobjecten in zijn soort.

Vele verzamelaars hebben tevens ontdekt dat Nintendo’s Game & Watch-serie in verschillende landen onder andere merknamen werden uitgegeven, met als resultaat dat er vele verschillende verpakkingsdozen bestaan voor één en hetzelfde spel. Deze zijn een zeldzaamheid geworden en mede daardoor ook gewilde verzamelobjecten.

 

Game & Watch (1980 - 1991)

Game & Watch (1980 – 1991)

Hier heb ik 1 enkele console van. Puur en alleen omdat ik die al had toen ik nog niet kon lopen. Eerlijk? Ik zou wel eens in mijn ouderlijk huis moeten zoeken waar die ligt. Beetje jammer dat ik hem niet direct weet te vinden, want deze handheldjes zijn fortuinen waard.

Het zijn leuke hebbedingetjes maar door de prijs ben ik er nog niet aan begonnen.