Atari Logo
De Atari 5200 is een spelcomputer die in 1982 door Atari is geïntroduceerd. Het werd enkel en alleen ontwikkeld om met de Intellivision te kunnen concurreren, maar het concurreerde ook met de ColecoVision dat kort na de introductie van de Atari 5200 werd gelanceerd. Op sommige punten was het zowel in technologisch als in kostenefficiëntie opzicht superieur aan, om het even welke, elke andere verkrijgbare spelcomputers.

Het systeem beschikte over vele innovaties, zoals de eerste automatische TV-omschakelaar die het mogelijk maakte om automatisch over te schakelen van het reguliere televisiekijken naar het spelcomputersignaal zodra het systeem werd geactiveerd.

Het beschikte verder over een revolutionair nieuw spelbesturingsmechanisme met een analoge joystick, een numeriek toetsenbord, twee vuurknoppen aan beide zijden van het besturingsmechanisme en spelfunctietoetsen voor Start, Pause en Reset.

Het ongebruikelijke ontwerp van de analoge joystick dat een zacht rubberen koker gebruikte in plaats van springveren om voor centratie te zorgen bleken weinig profijtelijk en onbetrouwbaar te zijn, dat vele consumenten deed vervreemden van het systeem. De joysticks werden al snel de achilleshiel van het systeem. De Atari 5200 leed ook onder de softwareincompatibiliteit met de Atari 2600. Hoewel later in 1983 een adapter werd geïntroduceerd die het mogelijk maakte om alle Atari 2600-spellen te spelen en ook de meer betrouwbare spelbesturingscontrollers van dat systeem nu met de 5200 konden worden gebruikt.

 

Zelf ben ik nog niet in het bezit van de Atari 5200. Deze is dan ook iets moeilijker te vinden aangezien hij geen lange levensduur heeft gehad.

 

Atari 5200

Atari 5200 (1982)