Sega Logo

De Sega Dreamcast is een spelcomputer geproduceerd door Sega. Deze werd uitgebracht op 27 november 1998 in Japan, 9 september 1999 in de Verenigde Staten en op 14 oktober 1999 in Europa.

De Dreamcast was de eerste zesde generatie spelcomputer, voorafgaand aan PlayStation 2, Xbox en GameCube, en is tot op heden hun laatst geproduceerde console. Het was ook een van de eerste spelcomputers in 1998 waarmee men online kon spelen via de diensten SegaNet (Verenigde Staten) en Dream Arena (Europa), dankzij een ingebouwde modem. 22 spellen ondersteunden SegaNet, waaronder Quake III Arena en Phantasy Star Online.

De productie stopte uiteindelijk op 31 maart 2001 wegens tegenvallende verkoop.

De ontwikkeling van de Dreamcast (codenaam: Katana) begon rond 1995 toen Sega een nieuwe grafische chip wilde ontwerpen voor een nieuwe console. In tegenstelling tot de relatief dure hardware in de Sega Saturn werd de Dreamcast ontworpen met standaard componenten, zoals een Hitachi SH-4 processor en een NEC PowerVR2 grafische chip. Er werd in samenwerking met Yamaha een GD-ROM ontwikkeld die in massaproductie gemaakt kon worden tegen dezelfde kostprijs als een normale cd-rom. Hiermee werden kosten gespaard dan het gebruik van een dvd-rom. Het GD-ROM formaat kan ongeveer 1 GB aan gegevens bevatten en is een gepatenteerd mediaformaat om piraterij tegen te gaan. Microsoft ontwikkelde een speciale Dreamcast versie van Windows CE, zodat het eenvoudiger werd om pc spellen over te zetten naar het platform.

In de Verenigde Staten werd een grootse marketingcampagne gestart om de Dreamcast te lanceren op 9-9-1999 voor 199 dollar, die zeer succesvol bleek.

De Dreamcast controller bevat zowel analoge als digitale knoppen, 4 druktoetsen, 2 analoge knoppen aan de achterzijde, en 2 aansluitingen voor uitbreidingen. Het systeem heeft vier ingangen voor deze controllers. Op de twee uitbreidingssleuven kunnen accessoires worden aangesloten als een vibratiemotor, een microfoon, en een VMU.

 

Sega Dreamcast VMU

Sega Dreamcast VMU

 

De Dreamcast gebruikt een geheugenkaart, genaamd VMU, van 128 kB voor het opslaan van spelgegevens. Deze VMU past in de uitbreidingssleuf van de controller, maar kan ook met een andere VMU worden gekoppeld. De VMU heeft een klein lcd scherm en 4 knoppen, en kan gebruikt worden als mini-spelcomputer. Er kunnen vanuit een aantal Dreamcast spellen, minispellen worden gekopieerd naar deze VMU.

 

Sega Dreamcast (1998)

Sega Dreamcast (1998)

Deze console heb ik ook in mijn bezig en ik moet zeggen I LOVE IT! Zalige console die in mijn ogen zwaar ondergewaardeerd was. De controller ziet er lomp uit maar voelt verrassend goed aan in de hand. De gamelibrary is ook niet mis. Met straffe arcadetitels zoals Virtue Tennis, Virtual Fighters etc… En laten we het topgame shenmue niet vergeten!